De opzet van onze projecten

Stichting Sengerema biedt sinds 2008 Tanzaniaanse jongeren een duurzame oplossing om aan de armoede te ontsnappen, door het opstarten van een eigen bedrijfje. Er is in Tanzania een enorm tekort aan werkgevers en ondernemers, als motor van de economie en bestrijding van de armoede.

Jaarlijks organiseert Stichting Sengerema voor een groep jongeren een intensief opleidings- en trainingsprogramma, een startkapitaal en begeleiding na de start van hun eigen onderneming. Educatie is een belangrijk deel van ons programma. Samen met het startkapitaal kunnen de deelnemers hierdoor een eigen bedrijfje starten en succesvol continueren. Het verstrekte startkapitaal (dit is een lening en geen gift) moet door de jongeren in maximaal vier jaar worden terugbetaald.
De terugbetalingen worden opnieuw in de opleidingsprogramma’s geïnvesteerd.

Stichting Sengerema werkt inmiddels in meerdere plaatsen met (groepen) jongeren. Overal volgens dezelfde aanpak en met hetzelfde doel. Per locatie wordt jaarlijks een groep van 60 jongeren opgeleid en een groep van ca. 20 ondernemers opgestart. Nadat er ca. 4-5 jaargroepen zijn gestart en er voldoende lokale capaciteit is opgebouwd (trainers, toegang tot kapitaal, coaches en projectmanagement) wordt het dan duurzame programma overgedragen aan de lokale organisatie.

Stichting Sengerema heeft inmiddels de beschikking over een team van 14 jonge Tanzaniaanse trainers/coaches. Dit zijn jonge ondernemers, die in onze programma’s opgeleid en succesvol met hun onderneming aan de slag zijn gegaan. Deze ervaringsdeskundigen kunnen als geen ander opleiden en coachen. Met name dit team zorgt voor de opleiding van nieuwe ondernemers en de begeleiding na de start.

In de afgelopen 12 jaar hebben wij de aanpak steeds verbeterd en vastgelegd in de YEP Entrepreneurship Development Method. Dit opleidingsprogramma is recent uitgebreid met een aanpak die speciaal is gericht op de training van groepen, die gezamenlijk een onderneming gaan opzetten.

De YEP Entrepreneurship Development Method wordt sinds 2016 ook in samenwerking met TRIAS België toegepast in Arusha.

Onze programma’s