Economische situatie

Ondanks dat er in Oost-Afrika veel minder corona gevallen lijken te zijn, wordt de economie toch hard geraakt. Veel ondernemers in met name Arusha zijn direct of indirect afhankelijk van toerisme. Met name deze ondernemers zijn ondertussen een andere business begonnen. Zo is er bijvoorbeeld een ondernemer die schilderijen van dieren maakt en die verkocht in de lodges in de natuurparken. Zijn business kwam volledig stil te liggen. Met hulp van YEP en de lokale coöperatieve bank is hij met een kleine lening begonnen uien en rijst te verkopen. Op die manier kan hij toch zijn gezin onderhouden.

Inmiddels is het toerisme langzaam weer aan het aantrekken, mede omdat de president de grenzen al geruime tijd heeft geopend en er vrijwel geen vereisten zijn om het land binnen te komen.

Een andere factor voor een daling van de inkomsten voor ondernemers waren de verkiezingen in oktober. Gedurende 2 weken zijn de sociale media-kanalen afgesloten geweest. Veel van de YEP ondernemers promoten hun business of verkopen hun producten online via WhatsApp, Facebook en Instagram. Deze maatregel had dan ook veel impact op hun business.

Programma

De laatste lessen zijn als korte filmpjes opgenomen en daarnaast zijn er klassikale bijeenkomsten geweest. Dit waren onder andere de onderhandelingsklas, waarin de studenten tips krijgen voor het onderhandelen met leveranciers en vervolgens ook een praktische oefening doen, marketingklassen en ‘problem solving’. Voor een kleinere groep studenten hebben we een 3-daagse Excel klas georganiseerd, die werd gegeven door David, onze YEP leraar.

Onderhandelingsklas. In groepjes onderhandelen de studenten met elkaar, waarna de uitkomst wordt gepresenteerd

Excel klas

In november hebben we met 15 ondernemers meetings gehad om verder over hun business te praten; wat hun toekomstplannen zijn en hoe YEP daarbij kan helpen. Enkelen gaven aan geïnteresseerd te zijn in een lening, anderen hadden behoefte aan connecties met bijvoorbeeld overheidsinstanties of een meer specifieke kennis in hun sector. YEP probeert hen door middel van een kleine lening (via een lokale coöperatieve bank), connecties of speciale klassen verder te helpen en begeleidt hen vervolgens gedurende het traject.

Businessplan meeting met Emmanuel, die twee kassen heeft. We brainstormen over afzetmarkten en marketing.

Eind november hebben we een ceremonie georganiseerd voor de studenten van 2020 en hen een certificaat van de YEP cursus overhandigd. 25 jonge ondernemers hebben dit jaar een certificaat ontvangen.

Marketing expert pool

Halverwege 2020 zijn we gestart met de Marketing Expert Pool. Deze pool bestaat uit (oud) YEP studenten die goed zijn in met name online marketing. Deze ondernemers adviseren andere jonge ondernemers die hulp en advies nodig hebben bij hun marketing. Eind 2020 hebben we sessies met Doris georganiseerd. Doris is een onderneemster die een kleine spa heeft met 2 massagebedden. Tijdens corona heeft haar business stilgelegen, maar inmiddels heeft ze weer klanten, met name Tanzanianen en expats. De locatie van haar spa is niet heel zichtbaar, dus is ze actief op een gratis Facebook-groep voor inwoners van Arusha. Via dat kanaal krijgt ze veel klanten. Nu wil ze zich ook richten op promotie van haar onderneming via Instagram, maar ze wist niet goed hoe dit professioneel aan te pakken. Via Instagram kun je namelijk ook betaalde advertenties laten plaatsen om een groter bereik te hebben. Enkele leden van de Marketing Expert Pool zijn erg actief, professioneel en succesvol met het promoten van hun onderneming via Instagram. Zij hebben Doris in enkele sessies uitgelegd hoe ze Instagram kan gebruiken en hebben haar geholpen met het maken van goede foto’s.

Terugkijkend op de eerste paar sessies die we hebben gehad dit jaar, lijkt deze pool een goed middel om succesvolle ondernemers andere ondernemers te laten adviseren.

 

Hulp bij het gebruik van Instagram

Toeristencentrum

De afgelopen jaren merkten we dat veel jonge ondernemers die in de toeristenbranche zitten, graag een eigen locatie zouden willen hebben om hun producten of diensten te verkopen. Velen beginnen hun business vanuit huis en verkopen dan op straat, bijvoorbeeld schilderen, sandalen, tassen. Anderen hebben al wat ervaring met het runnen van een kleine lokale home stay of restaurant, maar hebben niet de middelen om uit te breiden of het professioneel aan te pakken.

YEP is samen met een groep jonge ondernemers een toeristencentrum gestart. Het centrum wordt gerund door de jongeren, onder begeleiding van YEP. Het is een plek waar toeristen en vrijwilligers kunnen overnachten (hostel), maar ook waar andere YEP ondernemers hun producten kunnen verkopen of diensten kunnen aanbieden (denk aan massage of afhaal eten). Op deze manier leert de groep jonge ondernemers hoe ze een hostel kunnen runnen en hebben andere ondernemers een afzetmarkt. Ook is het idee dat toeristen en vrijwilligers er meer over Arusha, Tanzania en de Tanzaniaanse cultuur kunnen leren.

Het toeristencentrum heeft inmiddels al enkele gasten gehad, vrijwilligers maar ook Tanzanianen.

Het team van jonge ondernemers dat nu het toeristen centrum runt

***

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen